Google

Tuesday 29 July 2008

Ajutor pentru sinistratii din Moldova

Nordul Romaniei a fost grav afectat de revarsarea raurilor ca urmare a ploilor abundente cazute in ultimele zile pe toata intinderea bazinelor hidrografice respective. Prutul si Siretul si-au iesit din matca in judetele Botosani, Suceava (aici si alte rauri majore afluente), Iasi (grav afecctat este Pascaniul) Neamt si Bacau. Din cate se pare unda de viitura se propaga spre aval, respectiv spre sudul Moldovei.
La Botosani Prutul si-a iesit din matca in zona Radauti-Prut (Darabani) iar specialistii isi pun problema deversarii unor cantitati sporite de apa spre aval din lacul Stanca-Costesti, cu acordul partii moldovene. Capacitatea acumularii este de 1,4 miliare metri cubi, in prezent fiind stocate 1,1 miliare. Debitul Prutului este de 6.500 m3/secunda.
Sute de persoane din sate aflate in lunca Prutului au fost evacuate. Unele case sunt iremediabil distruse.
Am vazut la TV ca in sedinta de guvern de astazi prezidata de catre Traian Basescu s-a decis acordarea de ajutoare celor care si-au pierdut complet locuintele si celor ale caror gospodarii au fost afectate in proportie de peste 50%. Sumele sunt mai mult decat modice - intre 300 de lei si 5.000 de lei pentru cei cu rude decedate in urma viiturilor - si probabil nu vor acoperi pagubele uriase. Anul electoral indeamna Guvernul la aceasta pomana dar se pare ca peticul e prea mic de data aceasta pentru a acoperi gaura.
Masurile trebuiau luate mai din timp in sensul amenajarii si regularizarii cursurilor de apa cu risc. Cel mai grav este ca in zona montana aceste inundatii s-au produs dupa ce proaspat "retrocedatii" si-au taiat padurea care mai de care. Acum le vin dealurile peste ei si probabil regreta amarnic faptul ca au barbierit la sange padurile care retinuau apa.
Mitropolia Moldovei si Bucovinei a raspuns initiativei PF Patriarh Daniel si a deschis un cont pentru strangerea de fonduri in vederea ajutorarii sinistratilor din eprahie.
Îndemn la solidaritate cu oamenii sinistraţi ca urmare a inundaţiilor din Moldova şi Maramureş

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel adresează clerului şi credincioşilor din Biserica Ortodoxă Română îndemnul la solidaritate cu oamenii sinistraţi ca urmare a inundaţiilor din Moldova şi Maramureş. În acest sens Preafericirea Sa face un apel ca toţi cei care pot ajuta cu sume de bani, să le depună în următoarele conturi bancare:

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, contul în lei: RO 51 RNCB 02 34 03 70 10 91 00 14, deschis la BCR, filiala Suceava

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, contul în lei: RO 97 RNCB 01 82 03 41 35 55 00 01, deschis la BCR, filiala Baia Mare

Arhiepiscopia Iaşilor, contul în lei: RO 19 BACX 00 00 00 30 10 57 80 14, deschis la UniCredit Ţiriac Bank - Iaşi
(de aici - basilica.ro - via site MMB)
La Botosani sediul UniCredit Tiriac este vis-a-vis de Starea Civila, in fostul magazin Altex.
Protopopiatul Botosani a trimis deja sinistratilor 60.000 lei dupa inundatiile din aprilie 2008 si sunt sigur ca se va implica si de data aceasta.

p.s.
dupa ce atatia ani am tins asiduu spre integrarea in UE cum ne ajuta practica aceasta organizatie minune in caz de catastrofa? nu exista fonduri de urgenta pentru ajutorarea membrilor sau dupa ce ne-au vazut in curtea lor cu toata zestrea de fata mare au spus ca e bun si cotetul cainelui pentru noi?
de aici

No comments:

Blog Widget by LinkWithin