Google

Tuesday 24 April 2007

Desgustat ca Secu inca loveste

Astazi am avut un mare soc. Am aflat ca reputatul medic si academician, om de o inalta tinuta morala - aparenta pana acum - conferita si de apartenenta sa la o mare familie boiereasca ce a facut 'putina' istorie in Principate, a colaborat - voit sau nu ce e drept - cu fosta SECU, cu baietii cu ochi albastri.


Balaceanu-Stolnici avea nume de cod „Laurentiu“

Constantin Balaceanu-Stolnici a colaborat cu Securitatea ca sef de sectie al institutului condus de Ana Aslan. Notele informative erau semnate „Laurentiu“.

Primele contacte cu Securitatea ale lui Constantin Balaceanu-Stolnici au avut loc in 1974. E anul in care, la invitatia Anei Aslan, dupa cum povesteste chiar el, s-a transferat de la Spitalul nr. 9 la Institutul de Geriatrie si Gerontologie. Renumit la acea vreme in intreaga lume, sanatoriul institutului avea cu precadere pacienti straini. Si, intrucit initial cladirea din Otopeni apartinuse CC al PCR, o aripa era rezervata nomenclaturistilor. Ca urmare, securistii roiau in institut, iar sursele lor preferate de informare erau medicii. Cind a ajuns seful uneia dintre sectiile institutului, Constantin Balaceanu-Stolnici a intrat automat in vizorul securistilor.

Pacienti straini de prim rang

Contactele cu securistii nu aveau insa ritmicitate. „Erau perioade cind veneau o data pe luna, erau perioade cind veneau zi de zi“, povesteste seniorul liberal. Informatiile cele mai vinate de securisti erau cele despre pacientii straini. „Erau mari personalitati din politica, economie, cultura, presa“, spune Balaceanu-Stolnici, amintindu-si, de exemplu, ca l-a tratat pe marele psihanalist francez Lacanne si ca l-a consultat pe Yasser Arafat. „Erau si teroristi arabi printre pacienti, care spuneau chiar cu mindrie: «Eu sint cel care am organizat rapirea vasului cutare» sau «Eu am deturnat trei avioane»“, completeaza acesta. Informatiile vizau bolile de care sufereau si discutiile cu pacientii. „Secretul profesional nu exista si nici nu exista in Romania. Daca nu le spuneai, oricum mergeau la fisa si aflau tot“, spune fostul sef de sectie al institutului.

Declaratii schimbate

Cit priveste forma in care Constantin Balaceanu-Stolnici furniza informatii Securitatii, declaratiile acestuia s-au schimbat pe parcursul celor citeva discutii purtate. Initial, el a declarat pentru „Cotidianul“ ca declaratiile au fost doar verbale. Securistul venea, il intreba, iar el raspundea. „Nu a fost nimic scris, ci doar verbal“, a spus acesta. Ulterior, a rectificat cele spuse si a recunoscut ca unele dintre declaratiile date securistilor au fost scrise, dar semnate cu numele real. In cele din urma, Constantin Balaceanu-Stolnici a admis ca a dat si declaratii semnate cu un nume de cod. „Nu am semnat niciodata un angajament. O data sau de doua ori mi-au spus sa semnez cu alt nume, Laurentiu“, a recunoscut Constantin Balaceanu-Stolnici. Declaratiile seniorului liberal s-au schim-bat si in ce priveste remuneratia primita pentru notele date.

Astfel, daca initial acesta a sustinut ca nu a primit bani, in final a admis ca, cel putin formal, a fost platit. „Au spus ca au scos bani pe numele meu, dar i-au bagat ei in buzunar“, a mai spus seniorul liberal. El a mentionat ca fiul unui notar ar fi luat acei bani, dupa care ar fi fost „omorit, calcat cu masina“ de catre Securitate, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

O evolutie sinuoasa
Ca descendent al Balacenilor, veche familie boiereasca, destinul lui Constantin Balaceanu-Stolnici a avut o evolutie abrupta. Nascut in 1923, acesta a terminat Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1947, devenind preparator, apoi asistent la catedra de anatomie. In 1952 a fost insa dat afara din facultate, iar dupa doi ani si de la Spitalul Colentina si exilat la Policlinica Cantacuzino, pina cind, in 1964, a cistigat concursul de medic primar la Spitalul nr. 9. O mina intinsa de Ana Aslan a dat carierei lui Balaceanu-Stolnici, specializat in neurologie, o cu totul alta directie. Acesta a ajuns sef de sectie la Institutul de Geriatrie, pe care din 1991 l-a si condus. In 1993, Iliescu l-a dat afara, dupa cum insusi spune. Singurele prejudicii majore pe care i le-a adus comunismul au fost interdictia de a mai preda la Medicina si titlul de docent, pe care Elena Ceausescu nu a fost de acord sa-l primeasca.

[...] Patru venerabili cu nume de cod

Constantin Balaceanu-Stolnici este al patrulea senior liberal a carui colaborare cu Securitatea iese la iveala. Alexandru Paleologu a fost singurul care a recunoscut colaborarea imediat dupa Revolutie. Al doilea a fost Dan Amedeo Lazarescu, tatal vitreg al actualului presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu. Decedat in 2002, acesta a fost deconspirat de CNSAS, ca si Mircea Ionescu Quintus. Acesta din urma a primit verdictul de politie politica pe cind era presedinte al partidului. Quintus s-a judecat cu CNSAS pentru sentinta primita si a cistigat in final, la Curtea de Apel, pe chestiuni de procedura.


(sursa Cotidianul, 24.04.2007)


Se pare ca ei inca lovesc, se pare ca marele comunism care a distrus elita intelectuala si economica dupa cel de al Doilea razboi mondial inca actioneaza. Tortionarii 'lucreaza' inca pentru 'propasirea orandurii noi' si 'eliminarea elementelor dusmanoase' chiar si la 20 de ani de la Revolutie.

HALAL

No comments:

Blog Widget by LinkWithin