Google

Wednesday 16 May 2007

Importanta Libertatii

Probabil ca multi dintre cei ce citesc asta inca nu pot intelege pe deplin importanta faptului ca sunt LIBERI sa vorbeasca, liberi sa se exprime pe sine de o maniera decenta, liberi sa decida si sa poata controla aspectele care ii privesc direct. Se spune ca cei care nu inteleg valoarea libertatii lor sunt de fapt prizonerii propriei ignorante si a incapacitatii lor de a actiona independent potrivit vointei lor. De multe ori nu toti putem fi liberi cand vrem sau suntem fortati sa nu fim liberi. In fiecare zi aflu cu surprindere cum multora le place sa fie neliberi dintr-un soi de masochism ciudat, tipic romanesc. E interesant ca la noi la romani cei care nu au fost liberi inainte de 89 nu se pot elibera nici acum.
E ca si in cazul acelor puscariasi care timp de 50 de ani au impartit aceeasi celula si au supravietuit ca niste legume intre patru pereti si liberi fiind in fata inchisorii sufera de agorafobie si mai stau ore in sir la povesti sau se gandesc ce sa faca sa se intoarca in nelibertate.
Romania de astazi este una dintre cele 27 de tari membre ale UE. Primul lucru pe care l-au realizat romanii dupa aderarea la UE a fost ca erau liberi sa calatoreasca peste granita, sa mearga in Italia sau Spania pentru a munci si a trai acolo. Deja am spus multora ca Romania este inca o tara ‘naspa’, ca unii oameni traiesc inca in trecut si ca … imi iubesc TARA cu disperare.
Nu suntem liberi sa mergem in strainatate, nu suntem liberi sa traim decent ca cetateni egali in toate tarile UE, nu suntem liberi ca castigam la fel de mult ca oricare alt european. Avem libertatea de a fi ACASA, de a nu vorbi propria limba, de a cosntrui ceva mai bun pentru viitor, aici, ACASA. Poate ca unii tinerii care inca mai traiesc aici, ACASA, nu mai cred in libertatea lor dar va spun ca trebuie sa credem in ea si nu ne va dezamagi in mod sigur. Este peste tot, chiar aici, chiar acum cand cititi gandurile astea ale mele pe blogul asta. Este unicul lucru pe care nu ni-l poate lua nimeni niciodata cu nici un chip – libertatea cugetului, a mintii si a vointei. Avem minunata libertate de a fi onesti cu noi insine si de a spune ce ne place si ce nu ne place.
A fi liber nu inseamna ca poti calatori peste granita . A fi liber inseamna a trai si a-ti castiga existenta ca om liber si cinstit. A fi liber inseamna a-ti exprima parerea si a-ti construi viitorul, libertatea e posibilitatea de a fi fidel propriilor idei si principii. A fi liber este cel mai minunat lucru pe care umanitatea isi permite sa ti-l dea.
Asa ca fii atent ca asta s-ar putea sa fie ultimul lucru pe care ti-l da … pe gratis.


daca nu incep sa mearga lucrurile cu adevarat bine si aici ACASA nu stiu cat mai pot sustine opiniile astea - imi trebui motive ... pozitive

2 comments:

Amalia P. said...

Crezi ca libertatea este mai importanta decat dreptatea?

Amalia P. said...

Crezi ca libertatea este mai importanta decat dreptatea?

Blog Widget by LinkWithin